Vandaag mocht ik de tiende SHARE Award uitreiken. De eerste ging naar een ontwikkelaar en de tiende naar een collectief van bouwers, verhuurders, kookkunstenaars, inrichters en communicatiemensen. Een schitterend visitekaartje voor Haarlemmermeer: de Pharos toren. Waar duurzaamheid, gezondheid, zero-waste en lekker eten van dichtbij samen komen. Hier kunnen we allemaal ons voordeel mee doen! En gelukkig willen de winnaars hun kennis en ervaring delen. Lees meer.
“Geweldig leuk dat Pharos gewonnen heeft”, zegt Xander Meijer. Hij leidde afgelopen jaren de transformatie van deze kantoortoren naast station Hoofddorp tot de ‘meest gezonde werkomgeving van Europa’. “Dat hebben we samen met zo’n twintig partners gedaan.” Wethouder Marja Ruigrok mocht de tiende SHARE Award woensdag 6 oktober uitreiken aan dit Pharos-collectief tijdens SHARE Meets Food op landgoed De Olmenhorst.
Visitekaartje
Een geweldig visitekaartje voor de gemeente Haarlemmermeer
noemt het juryrapport Pharos Hoofddorp. Volgens de jury komen in Pharos alle facetten van duurzame innovatie samen om van deze bedrijven- en vergaderlocatie de ‘gezondste werkcommunity van Europa’ te maken.
Wethouder Marja Ruigrok overhandigt de SHARE Award aan Xander Meijer van het Pharos-Collectief. Foto: Jur Engelchor.
Energie opwekken
“Dat ‘gezond’ moet je in de diepste betekenis van het woord zien”, vertelt Xander Meijer.
We willen dat mensen die hier werken zich goed en prettig voelen, dat ze hier energieker vandaan gaan dan ze binnenkwamen. Dat het een omgeving is die energie gééft.
Om dat voor elkaar te krijgen is er hard gewerkt aan het 15 jaar oude kantoorgebouw, waarin ooit de Belastingdienst was gevestigd.
Nieuw concept
Toen vastgoedeigenaar Cairn Real Estate het pand enkele jaren geleden overnam, besloot die om flink te gaan verbouwen. Samen met Xander Meijer van Stichting De Nieuwe Draai werden vier ambities geformuleerd: maximum health, zero waste, total energy en een vibrant community. Ofwel: een gezonde, energiegevende, circulaire werkomgeving, waar mensen graag verblijven, elkaar ontmoeten, inspireren en samenwerken.
Zuivere lucht
“Of je je prettig voelt in een gebouw heeft met heel veel factoren te maken: met licht, lucht, kleuren, verhoudingen, akoestiek en nog heel veel meer. Aan al die aspecten hebben we aandacht besteed”, vertelt Xander. Zo is er een ventilatiesysteem dat zorgt voor heel zuivere binnenlucht én de verspreiding van aerosolen tegengaat. Er is veel natuurlijk daglicht, vitaal drinkwater, overal zijn planten en op het laagbouw deel van het gebouw is een groen dak aangebracht. Gevelplaten wekken energie op en verlichten het pand ’s avonds aan de buitenkant met 1100 ledlampjes.
Wandbekleding van oude spijkerbroeken
Op de 19e verdieping zijn vergaderruimtes, een sky bar en een ‘reload-ruimte’ met hangmat en massagestoel om te relaxen. “Het zijn meestal de ceo’s en de besturen die bovenin de gebouwen zitten, maar wij willen dat iederéén die hier werkt van het spectaculaire uitzicht kan genieten”, zegt Xander. De verdieping is ook te huur voor bijvoorbeeld feestelijke bijeenkomsten en etentjes. De ruimte is circulair ingericht met onder meer verf op de muren die CO2 opneemt, vloerbedekking gemaakt van tapijtresten en een wandbekleding van oude spijkerbroeken.
Feng Shui
Natuurlijke materialen en ronde vormen zijn overal terug te vinden. Een Feng Shui specialist heeft meegekeken en geadviseerd over de verbouwing. “De samenwerking met de architect verliep heel goed, dat is echt een compliment waard.” Feng Shui is een drieduizend jaar oude Chinese filosofie die leert hoe de omgeving ons geluk kan bevorderen. Die invloed is ook aan de buitenkant van het gebouw zichtbaar: de oorspronkelijk scherpe punt van het laagbouwgedeelte van Pharos is omgetoverd in een ronding.
The Farm Kitchen
Hét vlaggenschip van Pharos is The Farm Kitchen, gevestigd in het laagbouw deel van Pharos. Dit is het aansprekend restaurant voor bedrijven en bezoekers van Jonathan Karpathios, voorheen eigenaar van het befaamde Vork en Mes. Hij werkt samen met boeren binnen een straal van 20 kilometer voor lokaal, gezond, supervers en lekker eten. Xander:
Een gemiddelde maaltijd legt zo’n 30.000 km af voordat het op ons bord belandt. Dat is toch absurd? The Farm Kitchen sluit contracten met boeren uit de omgeving. Zij gaan meer gevarieerde gewassen verbouwen, die de Farm Kitchen gegarandeerd afneemt. Dat is óók goed voor de biodiversiteit.
Jonathan Karpathios en Xander Meijer zijn bezig het concept van de Farm Kitchen landelijk uit te rollen.
Farm Dinner
Het gezonde, lokale eten past naadloos in de doelstelling om mensen energieker te maken en zich fit en goed te doen voelen. Daarnaast is The Farm Kitchen bij uitstek óók de plek waar mensen elkaar ontmoeten. Een gezellig ruimte, prachtig vormgegeven, met onder meer een glazen kas midden in de zaal. “Het restaurant is het hart van onze ‘vibrant community’. Hier worden bijeenkomsten en borrels georganiseerd. Een keer per maand hebben we een Farm Dinner, met grote lange tafels. Ook onze buren zijn van harte welkom.”
Succes
Xander is trots op wat er tot nu toe met Pharos is bereikt. “Het is één ding om van een nieuw gebouw een gezonde en prettige werkomgeving te maken, maar iets anders om dat in een bestaand gebouw te doen. Ik ben enorm blij met het resultaat.” Dat de Pharos-filosofie aanslaat blijkt uit het feit dat zelfs in coronatijd veel huurders in het gebouw zijn getrokken. Het pand is nu voor 70 procent bezet met diverse (inter)nationale bedrijven. Maar iedereen kan hier een vergader- of workshopruimte huren, af en toe een werkplek nemen, of met z’n laptop in het restaurant gaan zitten en een abonnementje nemen voor eten en drinken. “Er zijn zelfs bedrijven uit de Zuidas die hier komen vergaderen en eten”, lacht Xander. “Dat is ook maar een treinritje van tien minuten”.
Samenwerking
Xander benadrukt dat het winnen van de SHARE Award een beloning is voor de gezamenlijk inspanning van meer dan twintig partijen die samen de ambitie van gezondste werkomgeving in Pharos hebben gerealiseerd . Bij de prijsuitreiking waren onder andere aanwezig: COARE, Sherylleyser, Ionair, Solarix, Dynamic Spaces, Farm Kitchen, Koninklijke Ginkel Groep, Ekotex en RebelFarms.
SHARE Award
De SHARE Award 2021 is een onderscheiding van SHARE Founders uit het bedrijfsleven en gemeente Haarlemmermeer. Het is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. De SHARE Award is woensdag 6 oktober 2021 voor de tiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: Hero Balancer, Algae Innovations, the Waste Transformers, Rigo Verffabriek, Joost Valk Architectuur, Nijssen Recycling, de Miscanthusgroep en Park 20|20. Zij dragen met hun innovaties en voortrekkersrol op positieve wijze bij aan ontwikkelingen in Haarlemmermeer.
Pharos Hoofddorp
Pharos Hoofddorp is een collectief van meer dan 20 innovaties en bestaat onder andere uit:
The Farm Kitchen Jonathan Karpathios en Xander Meijer
CAIRN Gyula Öry en Frederick van Gulik
COARE Rob Oomen
Solarix & Cube-architecten Marloes van Heteren
Dynamic Spaces Aniel Ramjaman
Sheryl Leysner Interior Architecture
De nieuwe draai Marco Sotthewes
Graphenstone Victor Franke
Healthy Workers Guus Meulendijks
Draaijer & Partner Bart Griess en Simon de Ruig
Gepubliceerd op: 6 okt 2021